Így kezdődött

Az almát, melyet családom és a vevőink asztalára is teszek, úgy dédelgetem, mintha a negyedik gyermekem volna. Tíz éve, amikor a fővárosban egy multinacionális vállalat marketing osztályán dolgoztam, álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer Fejér megye határán több hektáron fogok bio minősítésű almát termeszteni.

Gyermekkorom helyszínétől, a dunaújvárosi panel kilencedik emeletétől kanyargós út vezetett az almagazdasághoz – szerencsés véletlen, hogy férjem és családja már otthonosan mozgott a mezőgazdaság világában. Amikor családalapításra került a sor, nem is gondolkodtunk és hazaköltöztünk párom szülőföldjére, Mezőszilasra. A betonrengeteg helyett végtelen mezőket, tiszta levegőt, friss élelmiszert szerettünk volna gyermekeinknek biztosítani.

2015 októberében nyertes fiatal gazdaként kezdtem a vállalkozásomat egy négy és fél hektáros bodzaültetvénnyel. Rengeteg segítséget kaptam a családomtól. Gazdálkodási diplomát, mezőgazdasági technikusi végzettséget és mezőgazdasági mérnöki diplomát is szereztem. Mindezeknek hála értő és gondos kezekben vannak nálunk a gyümölcsök, s magabiztosan és előrelátóan meg tudjuk tervezni a termesztéssel kapcsolatos folyamatokat is.

Ami a csapatot illeti, bár vállalkozásunk az én nevemet viseli, ez valójában komoly csapatmunka. Három kisgyermek mellett egyedül nehezen tudnám vezetni a gazdaságot, így legnagyobb segítségem, a férjem szervezi a munkákat és a szívén viseli az ültetvény sorsát.

És az alma… ez az illatos finomság a Somogy-Tolnai dombság lankáin terem, itt borul virágba és itt lesz belőle ellenállhatatlan piros gyümölcs. Gondos, helyi lakosok gondozzák és szüretelik, és a közeli almafeldolgózóban lesz belőle zamatos gyümölcslé.

A munkám kulcsa a precíz és lelkiismeretes ellenőrzés

Mint minden munkánál, a gyümölcstermesztésnél is felettébb fontos szerepet játszik a kontroll: rendszeresen ellenőrizzük a beszállított alapanyagokat, az egyes munkafolyamatokat és a késztermést is. A termés betakarításakor folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy megfelelő minőségű legyen a ládákba kerülő gyümölcs, hiszen csakis kifogástalan almát engedünk ki a „kezeink közül”. A kezdetektől fogva komoly minőségbiztosítási rendszerrel működünk – Global-GAP tanúsított az ültetvény. Ezen felül a telepítés óta ökológiai gazdálkodást folytatunk. A 2021-es szezontól kezdődően pedig már a termés is megkapja a Hungária Ökogarancia Kft. által tanúsított bio minősítést.

Jövőbemutató fejlesztésekkel a minőségi termésért és a környezetért

Tudjuk, hogy a fejlesztésbe vetett energia mindig többszörösen megtérül, és hogy a termesztési folyamatok korszerűsítéséből mind a vásárlóim, mind a környezet és jómagam is profitálunk, így az utóbbi évek során…

  • öntözhetővé tettük az ültetvényeket, hogy még az aszályos években is gördülékenyen menjen minden;
  • automatizáltuk az öntözést és beépítettünk egy optimális tápoldatozót, hogy megőrizzük a termés kiváló minőségét;
  • modern öntözőrendszerre cseréltük a korábbit, hogy minél nagyobb energia- és vízmegtakarítást érhessünk el, ezáltal is védve a környezetet;
  • létrehoztunk egy intenzív, rezisztens fajtákból álló, jéghálóval védett, korszerű almaütetvényt, amely ellátja minőségi hazai bio almával a lakosságot.

Célunk

Fontosnak tartjuk, hogy közvetlen kapcsolatot tartsunk fogyasztóinkkal, így a visszajelzések segítségével tökéletes összhangot teremthetünk kereslet és kínálat között, megalapozzuk a fogyasztóink belénk vetett bizalmát. Ennek érdekében minden szezonban tartunk „szedd magad” akciókat, amikor a gyümölcsös mindenki számára nyitvaáll. Ilyenkor saját kezűleg és egyéb „érzékszervileg” bizonyosodhat meg mindenki az alma minőségéről. Nincs nagyobb öröm számunkra, mint látni a boldog gyermekarcokat, amikor örömmel majszolják az általunk termelt finomságot.

További fontos információk és a rendezvények időpontjai is megtalálhatók a facebook oldalunkon.

Remélem, lesz alkalma megkóstolni nagy gonddal nevelt gyümölcseinket, és az Ön asztalára is zamatos bio alma kerülhet!

Az egészséges és fenntartható táplálkozás őszinte hívője:

Szabó Réka